EDITURA TA!

Search
Generic filters
Search in title
Search in content
Review



2 reviews for Cercul de foc

  1. 5 out of 5

    Cristina Dinu

    În primul an de facultate, a ajuns la mine o carte, de parcă m-a căutat. Nu mai știu în ce context, de la cine, când am înapoiat-o. Am devorat-o într-o noapte și m-a surescitat atât de agresiv, încât ani la rând mi-am disperat toți cunoscuții să o citească. Este vorba de “La capătul lumii și în țara aspră a minunilor” de Haruki Murakami.
    N-am primit feedback de la nimeni și mult timp m-am întrebat dacă au apreciat-o la valoarea trăirilor mele.
    Astăzi am terminat “Cercul de foc” al lui Diana Fanea și am înțeles forma unei piese din puzzle-ul vieții mele.
    Trebuie să ai proprii tăi demoni, ai căror gheare să-ți sfâșâie încontinuu carnea și trebuie să ai un istoric medical bine cunoscut (al tău sau al unui apropiat) pentru a putea fi surescitat de “țara aspră a minunilor” minții.
    În lipsa lor, o lumea creată de minte, descrisă într-o carte imaginată de un autor, povestea este doar o poveste.
    Diana a reușit, din punctul meu de vedere, să surprindă fascinant de clar un delir, o evadare a unei minți traumatizate, o fugă din calea unei dureri ce nu poate fi ținută în sine pentru că sfâșâie, toacă, macină dincolo de capacitățile de îndurare.
    Dincolo de povestea personajului principal, m-a încântat calitatea textului stilat, elegant, frumos organizat și piperat cu metafore catifelate în locurile potrivite. E un deliciu literar.
    Povestea în sine te surprinde la fiecare pagină. Apare mereu un stimul nou, o idee, un fir epic.
    Diana a reușit să scrie o carte care te ține acolo și nu te dezamăgește! Are avantajul de a NU fi banalul și anticipabilul cu happy ending, no brainer, bestseller american. NU este telenovela lacrimogenă cu povestea comună ce o poți găsi și-n casa vecinului. NU este încercarea unui autor modern de a se da obscur, greu de descifrat, cu o poveste încâlcită și nonsensuală doar ca să pară bun scriitor. NU este o carte comună.
    Este o carte altfel, ce-și va revela o față diferită în mintea fiecărui cititor. Îmi pot imagina o seară de lectură în care să se dezbată această carte!
    Inițial, când am văzut coperta, în timp ce lucra Sandra Segal la ea, am crezut că mă fascinează cercul, din cauza meseriei mele plină de scântei. Acum la final de lectură, am așa un sentiment, că demonii mei au mirosit în acel cerc, povestea dintre pagini.
    Diana, mă înclin în fața ta. Ai atins o lume aparte în această carte. O lume care pe mine mă fascinează de mic copil.
    Mi-ai făcut ziua mai frumoasă și mă bucur până dincolo de cer că am dat de un autor român, care a putut să aranjeze atât de frumos, acest delir.
    Despre ce este vorba? Despre un personaj feminin care suferă în urma unei decepții. Suferă atât de intens încât s-a rupt de realitate și s-a închis într-o lume imaginată. Care-i cum? Aflați din carte.
    Mai e cazul să vă spun că vi-o super recomand?!

  2. 5 out of 5

    Sasha Segal

    Dacă nu știam că romanul Dianei e opera ei de debut, nu aș fi bănuit. Scrisul e matur, cizelat. Simți în spate un om cu o minte fină care știe să regizeze și să dirijeze, ba chiar și să instaleze decorul. Turcia pe care a ales-o ca fundal pentru petrecerea acțiunii e meticulos și realist asamblată, de la eroii care sunt cultural și sentimental ai locului, până la peisajul citadin și referințele sociale. Personajele sunt și ele complexe, așa cum se dezvăluie prin proprii ochi și prin ochii altora. Un grup de oameni tineri, moderni, senini și plăcuți la prima vedere, dar nu lipsiți de probleme și secrete incomode dincolo de aparențe. Deși cel mai expus personaj e Ece, eroina principală, ea rămâne, paradoxal, și cel mai misterios. În fundal personaje secundare nu mai puțin interesante și cu povești de viață la fel de sumbre și neașteptate.

    Chiar romanul e greu de încadrat într-un gen. Îmbină elemente de roman psihologic și polițist, dar felul în care se termină îl aruncă într-o categorie aparte, la granițele fantasticului și a porților deschise, unde fiecare cititor își poate aduce interpretarea. E genul de carte pe care, după ce o termini ai dorința să o discuți cu cineva cu care să-ți testezi înțelegerea. Am făcut asta și am constat că prietena cu care am împărțit impresii de lectură a dat sfârșitului o interpretare destul de diferită de a mea, dar care mi-a deschis noi porți de percepție. Sunt convinsă că cititorii care o vor parcurge își vor găsi și ei propriile interpretări și că e o lectură căre nu-i va lăsa indiferenți.

Adaugă un comentariu

Cercul de foc

de

33,00 lei

sau comandă cartea prin SMS la numărul: 0723 581 373 (tarif normal)
IMPORTANT
: numărul de mai sus este NUMAI pentru SMS. Pentru contact, apelați 0729 962 859.


– titlul
– câte exemplare?
– numele destinatarului
– adresa de expediere
– numărul de telefon
– costul expediției este unic, 5 lei pe teritoriul României

ISBN: 978-630-6509-04-1
Anul apariției: 2022
Nr. pagini: 402
Format: 14.5 x 20

Diana Fanea scrie altfel. Diana Fanea ne teleportează într-un spațiu cultural diferit, ale cărui cutume, a cărui mentalitate surprind cititorul de la primele rânduri. Personajele principale, două la număr, sunt creionate alternativ, pe capitole, iar autoarea creează un dinamism inedit ce are darul de a menține tensiunea constantă până la final.

 

Mărturisesc că am rămas surprins de maturitatea scriiturii care, într-un crescendo continuu, abordează extraordinar de veridic ceea ce se petrece dincolo de individualitatea fizică a personajelor. Reacțiile subtile ale acestora, surprinse de o autoare cu o acuitate foarte ridicată a percepției, micile gesturi ce derivă, uneori, din trăirile interioare fulgurante, fac din romanul Dianei Fanea, „Cercul de foc”, o carte în care fiecare final de frază îndeamnă cititorul să caute continuarea.

 

Ece și Kerem. Două personaje excepțional definite, care ar merita o transpunere pe scenă, într-o inedită piesă „pentru doi”, vor captiva cititorul prin intensitatea profund realistă a trăirilor, a reacțiilor și a unei introspecții strălucit surprinsă de o autoare cărei îi prevăd un viitor prolific în literatura contemporană.

 
Cart